Připraven na novou výzvu? Pojď k nám

Svět musíme spojovat, řekl Mark Zuckerberg a ukázal, jak to Facebook zvládne za 10 let

„Give power to everyone to share anything with anyone.” řekl Mark Zuckerberg v úvodní keynote na F8 Facebook Developer Conference v San Franciscu. Tahle hlavní nosná myšlenka rezonovala celým prvním dnem konference a ukázala, jak Facebook díky vlastním produktům hodlá v deseti letech vyrovnat rozdíly ve světě tak, jak se to nepovedlu nikomu předtím.

Podle Zuckerberga tkví budoucnost (nejen) Facebooku ve spojování celého světa a jeho obyvatel – a to nejen těch vybraných, ale úplně všech bez rozdílu. Narážel tak na otázku imigrantů v Evropě, ale i názory některých prezidentských kandidátů v USA. Ve vývoji tak obrovské platformy, jakou dnes již Facebook bezpochyby je, proto pracují na jediném cíli – dát možnost vyjádřit se komukoliv, kdykoliv a kdekoliv na světě.

Zuckerberg proto představil desetiletý plán, který ve třech krocích ukazuje, jak toho dosáhnou. Facebookový ekosystém se jim již podařilo vyvinout, stejně tak vystavět několik dalších základních produktů. Teď se chtějí zaměřit na rozvíjení jednotlivých technologií.

IMG_2789

Bot do každé rodiny! Minimálně přes Messenger

Jako první Facebook oznámil změny v Messengeru, ze kterého se stane hub pro zefektivnění komunikace mezi zákazníkem a byznysem. Jednoduše napíšete zprávu konkrétní společnosti a díky jednoduchým příkazům si objednáte přísun aktuálních zpráv, předpověď počasí, taxi nebo dokonce letenku. Facebook o této technologii mluví již dlouho, ale na konferenci definitivně oznámil vypuštění Messenger Bot API, díky kterému si každý bude moci zautomatizovat svou zákaznickou podporu online.

Messenger také dostal Messenger Codes, tedy jednodušší způsob, jak se svým novým známým začít konverzaci – jednoduše jen naskenujete kód a můžete psát.

Mimochodem, Messenger byl loni v USA nejrycheji rostoucí službou, vedle Facebooku – v současnosti jej používá 900 milionů lidí měsíčně, kteří pošlou 60 miliard zpráv a 20 miliard SMSek denně.

IMG_2793

Live video a jednodušší přihlašování jako další pilíře modré desetiletky

Další důležitou službou je Live, která umožňuje streamovat živě videa přímo z mobilu. Podle Zuckerberga je živý přenos videa tou nejautentičtější možností jak zachytit (nejen) důležité životní okamžiky. A nejen to – s Live videem je možné i interagovat, jak v pozdější přednášce ukázal product manager Will Cathcart, když oslovil při Q&A session přímo jednoho z moderátorů CNN.

A i proto důležité, aby se Live video dostalo do celého světa – na konferenci proto stejně jako v předchozím případě uvolnil Live API pro propojení se záznamovými zařízenímí, které tak mohou live video streamovat přímo na Facebook bez nativní aplikace.

Čas šetří také nová služba Account Kit, která upgraduje možnosti Facebooku Loginu. Díky ní se bude uživatel k webu moci přihlásit pouze přes telefonní číslo nebo email – na zadaný údaj mu přijde šestimístné číslo, které opíše a voilá – je uvnitř a nepotřebuje k tomu ani heslo.

DSC_0409

Internet pro všechny – anebo alespoň Facebook v lite verzi

K čemu je ale představení všech novinek, pokud je většina světa nebude moci použít (i když 70% všech developerů aplikací pro Facebook žije mimo USA). Facebook proto usilovně pracuje na rozšíření internetového připojení do celého světa pomocí nejmodernější satelitů a dronů.

Další věcí bylo také vytvoření odlehčenější verze nativní aplikace s názvem Facebook Lite, která funguje i na starších telefonech a pomalejším 2G internetu. A do třetice mohou tito lidé využít službu Free Basics, která jim umožní dostat se k základním službám jako přehled zpráv nebo počasí. Mohou si ale díky ní i hledat práci nebo kontaktovat své blízké.

Budoucnost? Podle Facebooku reálnější virtuální realita

Posledním velkým tématem úvodní keynote byla VR alias virtuální realita. Technologie Oculus Rift, kterou Facebook před dvěma lety získal, se pomalu hýbe dopředu a Zuckerberg nově oznámil dvojici ovladačů Touch, každý do jedné ruky, což by mělo celý zážitek ještě zlepšit. Facebook šlápnul i do 360 stupňového videa a představil zbrusu novou kameru vlastní výroby s názvem Facebook Surround 360. Vypadá jako robot z Číslo 5 žije, ale její technické parametry jsou skutečně úchvatné.

A co je budoucnost? Podle Zuckerberga jsou to obyčejně vypadající brýle, které však budou obsahovat VR technologii minimálně do té míry, jak ji známe dnes. Uvdíme proto, jestli se jeho slova naplní a celá technologie se posune tam, kde to Googlu moc nevyšlo – tedy na největší sociální platformu na světě.

IMG_2810

P.S.: Zuckerberg byl z VR tak nadšený, že každému návštěvníkovi konference věnoval telefon Samsung spolu s VR kitem na oči a ovladačem. To aby prý nikdo nemusel čekat a mohl si virtuální radovánky vyzkoušet hned. Díky, Marku! Už se těšíme, co nás čeká zítra.

Šikovní lidi patří do TRIADu


Fatal error: Uncaught Error: Cannot use object of type WP_Error as array in /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-content/themes/triadblog/lib/get-job-listing.php:13 Stack trace: #0 /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-content/themes/triadblog/includes/hiring-after-content.php(13): get_job_listing() #1 /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-includes/template.php(785): require('/data/7/e/7e5a3...') #2 /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-includes/template.php(718): load_template('/data/7/e/7e5a3...', false, Array) #3 /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-includes/general-template.php(204): locate_template(Array, true, false, Array) #4 /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-content/themes/triadblog/content-single.php(60): get_template_part('includes/hiring...') #5 /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-includes/templat in /data/7/e/7e5a300b-e3d8-4e58-8f3c-80ff3cfdf73a/triad.cz/sub/blog/wp-content/themes/triadblog/lib/get-job-listing.php on line 13
WordPress › Chyba