Připraven na novou výzvu? Pojď k nám

Facebook #F8 den první: video, kam se podíváš, napumpovaný Messenger a Internet of Things

Před pár hodinami skončil první den konference určené pro všechny marketéry a developery největší sociální sítě Facebook – F8. Přímo v San Franciscu se jich sešlo přes 2500 a mezi nimi i Triaďáci a stratégové Adam Špina a Juraj Horný. Jaké novinky si pro nás Facebook přichystal a z čeho bude mít Google brzy kocovinu?!

11083861_10204183251241276_1783832543248317577_n

Proč se Facebook do podobného typu konference každý rok pouští? Komunita developerů se neustále zvětšuje a jen během posledního roku se dokonce zdvojnásobila. K tomu více jak 70 % z nich pracuje s Facebookem mimo oblast USA.

Messenger se stává centrem všehomíra

Když se v dubnu 2014 přestěhoval chat Facebooku do samostatné aplikace Messengeru, mnoho lidí se rozhodlo ho bojkotovat. Jak moc jich bylo, to už si asi nikdo nevzpomene. Aplikaci nyní používá 600 milionů uživatelů a to je ten správný čas, kdy ji posunout o level dál a otevřít ji třetím stranám. Můžeme se tak těšit na přímé sdílení obsahu odkudkoliv z mobilu, nové miniaplikace přímo v Messengeru, ale hlavně… GIFy! Ať už v podobě rozanimovaných fotek, nebo oblíbených reaction GIFů.

Messenger se navíc rozhodl jít po krku e-mailu a dalším tradičním formám komunikace. Pod rouškou návratu internetové „Face2Face“ osobní komunikace s obchodníky představil Facebook možnost propojit FB zprávy s e-shopy a dalšími systémy. Představte si, že vám místo 3 zbytečných e-mailů o přijetí/potvrzení/odeslání objednávky od Alzy přijde jen faktura a info o doručení do jednoho vlákna. Pomocí zprávy ve stejném vláknu budete moci zboží rovnou i reklamovat. Za nás dobrý.

Video teď vládne všem

Není novinkou, když vám řekneme, že Facebook do videa šlape, jak jen to jde. Na F8 nám však ukázal, že toho chystá ještě víc, protože videa na internetu chce kompletně ovládnout a s ním samozřejmě i reklamní prostor. A to nejen ten nabízený přímo na FB, ale i mimo něj. Od dnešního dne můžete jakékoliv FB video vkládat (embedovat) na svůj web, blog či jakýkoliv jiný prostor v online světě. Denně se lidé na FB podívají na 3 miliardy videí. Na více jak polovinu z nich se podíváme díky tomu, že je náš známý sdílel.

Dobrou zprávou pro správce Facebookových stránek je to, že zaseknuté video nebude třeba znovu nahrávat. Upload se automaticky obnoví ihned po připojení. Facebook také zvýšil limit videa na 1,5 GB a přidal pokročilou editaci – custom thumbnail, age check a zajímavé engagement metriky. Otázkou zůstává, jak to zahýbe s čísly Youtube?

Virtuální realita v newsfeedu? Od slov až po sférická videa

Jaký je trend sdílených formátů? Slova -> Obrázky -> Videa -> Sférická videa. Zuckerberg hned v úvodní keynote naznačil, že 360 stupňové video chce umístit tam, kde získá nejvíce pozornosti – tedy v newsfeedu. Jak, kde a s čím se videa budou tvořit se snad dozvíme zítra. Zatím Zuckerberg řekl jen dvě slova. Oculus Rift. Zážitek jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži a myslíme si, že virtuální realita zasáhne nejen do sociálních sítí, ale i do způsobu, jakým jsme doteď hráli hry.

Další informace z konference F8 sledujte na našem blogu či přímo na Twitter kanálech našich dvou zpravodajů.

Šikovní lidi patří do TRIADu

Momentálně nikoho nehledáme, ale kdo ví. Pokud si myslíš, že do TRIADu patříš, napiš nám a kdo ví, třeba se něco objeví.