Připraven na novou výzvu? Pojď k nám

Běž spát a nečum do toho. Nebo tě to zabije!

Všichni to děláme. Sledujeme monitory, tablety, telefony, televize a displeje všeho druhu. A to nejenom celý den, ale taky večer, v noci nebo brzy ráno. Ať už kvůli práci, zábavě nebo vlastně jenom tak, z dlouhé chvíle.

Začátkem prosince jsme byli s kolegy na konferenci Život na hraně, kterou pořádalo MarketingSalesMedia, a od které jsem toho vlastně až tak moc neočekával. Nakonec se z toho vyklubala fajn akce. Dokonce jsem z ní nadšeně tweetoval!

Mám vyzkoušeno, že jakákoliv konference je vždycky super, když si z ní odnesu aspoň 1-2 silné myšlenky, které se mi po pár dnech nevykouří z hlavy, ale zůstanou tam. Napořád. A to se také v případě Života na hraně stalo.

Modré světlo, zabiják dneška

Tím důležitým sdělením, které jsem si tehdy ve středu odnesl, bylo součastí vystoupení Hynka Medřického. Světlaře, který ve dne prodává ve svém showroomu Artemide a v noci sám na sobě zkoumá v Národním ústavu duševního zdraví vliv světla na lidský organismus.

Hynek mluvil o tom, jak dnes všichni sledujeme displeje různých zařízení. Od telefonů, tabletů, televizí, až po monitory nebo chytré hodinky. Pořád a všude. A je velmi pravděpodobné, že tomu tak bude i v budoucnu.

Jenže všechna tato zařízení svítí. Často velmi intenzivně, a především modrým světlem, které je typické pro všechna LED osvětlení. Právě to je strašákem, kterého bychom se měli bát a snažit se ho eliminovat. Hlavně před spánkem nebo brzy ráno.

Modré světlo totiž dokáže nabourat náš vnitřní systém, který vnímá střídání dne a noci. Zásadním způsobem tak ovlivňuje produkci melatoninu, což je velmi důležitý hormon pro náš život. Podle řady studií je dokázáno, že jeho nedostatek může vést k vážným onemocněním.

Night Shift, Twilight nebo f.lux

Hynek Medřický na tuto skutečnost přišel už před pár lety a dokonce uvažoval o patentu. Ale neudělal to. Jaké bylo jeho překvapení, když loni v březnu v nenápadné aktualizaci přidal Apple funkci Night Shift do svých iOS zařízení?

Kluci z Applu na to přišli taky. Sice o něco později, ale přece. Night Shift a jí podobné aplikace totiž dokáží snížit složku modrého světla a částečně vás tak ochrání. Nově už zařadili Night Shift i do nadcházející aktualizace pro MacOS.

A konečně se dostávám sám k sobě, protože jsem hned následující den po konferenci začal využívat jak funkci Night Shift, tak aplikaci f.lux, která je určena na desktopy. Zprvu to bylo divné oranžové světlo, ale po pár hodinách jsem si zvykl a teď už bych se nevrátil zpět.

Tlumené světlo používám také přes den hlavně na Macu, na kterém pracuji. A moje oči jsou od té doby méně namáhané a uvolněné. Hlavně večer se ale snažím minimalizovat množství modrého světla. Takže když už čumím do mobilu, zapnu si Night Shift.

Určitě začněte používat Night Shift, f.lux nebo Twilight na Android zařízeních. Protože je fakt důležité starat se o své zdraví. Ať už pracujete v marketingu, reklamě, technologiích nebo kdekoliv jinde.

A hlavně nezapomeňte. Nejsou to jenom displeje a monitory, ale také obyčejné LED osvětlení, které narušuje rytmus našeho života a škodí zdraví. Tak si ho chraňme. Máme jenom jedno, a proto si o něj musíme pečovat a starat se.

Další zdroje a informace

Pokud vás téma zaujalo nebo váháte o zmíněných tvrzení, mrkněte na video americké stanice CBS o modrém světle, melatoninu a spánku. Pusťte si také druhou část Studia 6 s Hynkem Medřickým a prof. RNDr. Helenou Illnerovou, DrSc.

Nebo si přečtěte články:

Šikovní lidi patří do TRIADu

Momentálně nikoho nehledáme, ale kdo ví. Pokud si myslíš, že do TRIADu patříš, napiš nám a kdo ví, třeba se něco objeví.