Připraven na novou výzvu? Pojď k nám

Jaká bude budoucnost Facebooku? Inteligentní, virtuální a hlavně na celém světě

Druhý den konference F8 Facebook Developer Conference byl ve znamení budoucnosti. Mike Schroepfer se hned na začátek široce rozpovídal o tom, co to vlastně znamená – a věřte nám, bude to stát sakra za to.

Schroepfer, který ve Facebooku zastává funkci Chief Technology Officera, jako první zmínil téma Connectivity, které už včera načnul v úvodní řeči Mark Zuckerberg a které se týká rozšiřování internetového připojení do celého světa. Internet je totiž podle obou jedním ze základů zlepšení života na světě.

Základem všeho by byly drony s rozpětím křídel jako Boeing 737, ale s váhou jen okolo 450 Kg, které by rozšiřovaly internet ze vzduchu. Na ně by pak navázaly pozemní vysílače a dokonce malé wi-fi krabičky, které se dají připnout například na pouliční lampu. Pokud jich bude víc, pak mohou vytvořit celou wifi síť. Nejenomže zástupci Facebooku tvrdí, že půjde ve výsledku o levnou záležitost založenou na laseru, ale dokonce si nic nenechají pro sebe a dokumentace poskytnou všem jako open source a open compute.

IMG_2949

Druhým pilířem modré budoucnosti je umělá inteligence. Dnes je obecně AI využívaná hlavně pro potřeby Newsfeedu – měla by zajistit, že uživatel dostane při přihlášení se na Facebook ten nejrelevantnější content určený přímo pro něj. Facebook jde ale dál. Už před několika dny byla odtajněna technologie, která nejen dokáže rozpoznat předměty a postavy na fotografii, ale dokonce umí odpovědět na otázky týkající se podoby stejné fotografie. Uměla inteligence by pak měla stále vylepšovat i překlady statusů nebo se naučit rozpoznávat obličeje na videu.

Takovou třešničkou na dortu byla třetí část věnovaná virtuální realitě. Že se Facebook na tomto poli velmi živě angažuje jsme už psali. Psali jsme také o tom, že vznikl nový doplněk k technologii Oculus Rift s názvem Touch, který zážitek z virtuální reality více rozšiřuje. Mike Schroepfer nám ale poprvé ukázal i live demo. Při něm si nasadil oba kusy technologie Oculus a ve virtuální místnosti se setkal s kolegou Michael Boothem, který byl v centrále Facebooku v Menlo Parku. Konkrétnější informace najdete v článku Alana Holuba na blogu slovenského TRIADu. Každopádně to stálo za to a Schroepfer tak strhnul pozornost celé, po okraj naplněné haly Herbst.

Facebook / Mike Schroepfer

 

Facebook / Mike Schroepfer

Tyhle všechny technologické a softwarové novinky si však Facebook nechce nechat jen pro sebe a nabídne je všem – ať už jednotlivcům nebo velkým společnostem jako Google, se kterými dlouhodobě spolupracuje. Myslí si totiž, že myšlenka okolo open source vývoj technologie nebrzdí, ale naopak – díky spolupráci se vývoj akceleruje. F8 aplikaci, která návštěvníky konferenci provázela celé dva dny, už ostatně nabídli na http://www.makeitopen.com.

Otevřenost se Facebooku vyplatila už při frameworku React, který momentálně využívá více jak 250 000 develperů s celého světa a 4 500 z nich dobrovolně spolupracuje na vývoji Reactu tak, že hlásí bugy a navrhují, jak jej zlepšit. Že nejde jen tak o nějakou službu dokázal Microsoft, který jej převedl do Windows ecosystému, takže React lze využít i pro vývoj aplikací na PC, Xbox nebo mobilní telefony.

IMG_2944

Poslední velkou novinkou se pak staly Expression kity pro osobní profily respektive profilové fotky. Základem byly loňské ukázky francouzských vlajek nebo nahrávání video profilovek z mobilu. Expression kity ale nabídnou i propojení s dalšími službami jako MSQRD, Vine nebo Boomerang, díky kterým si svou video profilovku budete moci upravit ve skutečně velkém stylu – jednoduše ji vytvoříte v dané aplikace a pak nahrajete přímo na Facebok.

Ať už to byly ty malé či velké změny, Facebook letos představil obrovské množství novinek. A neklade se nikterak malé cíle – chce nejen zase o něco zlepšit prožitek z vlastních produktů, ale obecně zjednodušit život lidem na celém světě. Prostředků (těch digitálních) k tomu na letošní F8 nabídl více než dost.

Šikovní lidi patří do TRIADu

Momentálně nikoho nehledáme, ale kdo ví. Pokud si myslíš, že do TRIADu patříš, napiš nám a kdo ví, třeba se něco objeví.