Připraven na novou výzvu? Pojď k nám

Bez peněz na Facebook nelez – a nebo ano?

V posledních dnech prolétla světovým i českým internetem zpráva, že Facebook chystá pokračování trendu snižování organického dosahu postů stránek – tentokrát až k nule. Zprávy vycházejí ze studie amerického Ogilvy@Social, který zkoumal dosah příspěvků zhruba 100 stránek. Do karet šéfům Facebooku sice úplně nevidíme, ale pokud vás zajímá, jak to vidíme my v Triadu, čtěte dál :–)

Pokud by Facebook organické šíření postů stránek opravdu zarazil, znamenalo by to, že za zveřejnění každého příspěvku by museli správci stránek platit, stejně jako se platí například za umístění banneru na zpravodajský server. Budování komunity fanoušků by tak ztratilo veškerý význam, protože již dnes Facebook umožňuje stránkám placeně oslovit uživatele bez toho, aniž by byli jejich fanoušky. Stránky, které nechtějí do podpory postů investovat, by neměly žádnou motivaci tvořit nový obsah, protože by ho nikdo neviděl.

Facebook si od takového směřování určitě slibuje, že vydělá ještě více peněz na reklamě. Zároveň také prokáže, že kromě vysokého počtu uživatelů (získaných mimo jiné nákupem dalších služeb jako Instagram a WhatsApp) má také funkční byznys model jak generovat zisk, což mu pomůže v očích investorů a může mít ve výsledku vliv i na cenu jeho akcií a tržní hodnotu.

From Hero to Zero

Měli by se tedy správcové pomalu loučit s tím, že osloví své fanoušky bez hrstí dolarů hozených americkému molochu a fanoušci naopak strachovat, že už v News feedu nikdy neuvidí posty své oblíbené stránky? Ne tak docela.
Facebook potřebuje, aby jeho uživatelé byli aktivní. K tomu je nutné, aby sociální sítí běžel obsah, který uživatele zajímá, jinak upadnou do letargie a postupně na Facebook nadobro zanevřou. Úplné zastavení organického dosahu by bylo od největší sociální sítě krátkozraké, protože by přišel o spoustu tvůrců stránek, které generují virální obsah a udržují aktivitu na síti. Facebook bez kočiček, psů a Jardy Jágra by vás brzy přestal bavit 🙂


Lidé si chtějí hrát
Pravdou ale zůstává, že značky by si měly vyhradit peníze na tvorbu obsahu i mediální podporu. Navzdory pesimistickým zprávám lze i dnes s dobrým obsahem bez podpory oslovit téměř polovinu fanoušků (opravdu), s podporou ho lze ukázat třeba i celému Česku. Určitě by bylo příjemnější, kdyby Facebook zobrazoval posty zadarmo, ale na druhou stranu – pokud si dáte práci s nastavením a optimalizací cílení kampaní, placené posty mají velkou šanci se dostat k lidem, kteří vás zajímají – a zároveň je i vyšší pravděpodobnost, že váš obsah zajímá je.

V porovnání například se spotem v televizi je pak výhoda nejen fakt, že šíření reklamní zprávy vyjde podstatně levněji, ale také to, že uživatelům můžete nabídnout něco navíc. Můžete se s nimi například vsadit, že váš sládek přeplave jezero, pokud se proti němu sešikují, nechat je se týden přebíjet, kdo dá v časovém limitu poslední komentář pod váš status a vyhraje telefon… Nebo dokonce je nechat v reálném čase ovlivnit, co se bude dít ve vašem postu a rovnou jim za to poděkovat. O to víc si vás zapamatují 🙂

Kudy dále?
Doba nahánění kvant lajků pro stránku už je definitivně passé. Fanoušci bez engagementu – a myslíme toho opravdového, kdy o značce mluví, aktivně posílají selfie s jejími produkty nebo se značkou tvoří kampaň, ne jen klikají na Like – jsou jen mrtvé duše. Naslouchejte jim a nabídněte jim obsah, kvůli kterému budou mít důvod jednou denně zkontrolovat, co ja na vaší stránce nového 🙂

Zároveň bychom marketérům ale doporučovali přemýšlet o digitálním světě v širším měřítku, věnovat čas a energii i ostatním komunikačním kanálům. Pokud máte co nabídnout, lidé si budou s radostí číst vaše newslettery nebo si hrát na vašem webu nebo Instagramu, jehož popularita v ČR raketově roste.

Šikovní lidi patří do TRIADu

Momentálně nikoho nehledáme, ale kdo ví. Pokud si myslíš, že do TRIADu patříš, napiš nám a kdo ví, třeba se něco objeví.