Připraven na novou výzvu? Pojď k nám

Co je to B2B a B2C?

Podle pouček znamená B2B (nebo bussiness-to-business) obchodní vztah mezi dvěma obchodními stranami (za účelem dalšího prodeje), teda mezi výrobcem a velkoobchodníkem nebo velkoobchodníkem a prodejcem, přičemž do tohoto vztahu není zbytečně zapletený koncový spotřebitel.

Pojem B2C, teda business to consumer, označuje vztah mezi zástupcem obchodní strany a koncovým spotřebitelem. B2C vztah realizovaný na internetu a prostřednictvím virtuálních obchodů nebo webových aplikací se nazývá e-commerce.

Jak vypadají tyto vztahy v praxi?

Představte si, že toužíte například po nové ledničce. Aby byla vaše, musíte si ji koupit od oficiálního prodejce, čímž mezi vámi vzniká vztah B2C, tedy obchodní vztah mezi oficiálním prodejcem a zákazníkem, kterým jste v tomto případě vy. Aby však měl prodejce vámi požadovanou ledničku na skladě, musí uzavřít vztah s jejich výrobcem. Tím mezi nimi vzniká B2B vztah, tedy vztah dvou obchodních stran.

Pro shrnutí, zjednodušení a bez zbytečných pouček, B2B je vztah mezi obchodními stranami za účelem dalšího prodeje, B2C je vztah mezi prodejcem a koncovým spotřebitelem za účelem spotřeby, užívání.

Šikovní lidi patří do TRIADu

Momentálně nikoho nehledáme, ale kdo ví. Pokud si myslíš, že do TRIADu patříš, napiš nám a kdo ví, třeba se něco objeví.